miercuri, 4 februarie 2009

Strania poveste a lui Benjamin Button

In filmul lui David Fincher este prezentata povestea unui bărbat care se naşte bătrân şi îmbătrâneşte intinerind.
Scenariul este inspirat dintr-o nuvela scrisa in 1921 de F. Scott Fitzgerald.
Adriana Pichini, o muncitoare italiana pretinde ca filmul este bazat pe o poveste scrisa de ea cu  multi ani in urma, intitulată "Il ritorno di Arthur all'innocenza" ("Întoarcerea lui Arthur la inocenţă"). Povestea a fost înregistrată de autorităţile italiene în domeniul drepturilor de autor în 1994, Pichini susţinând că aceasta a fost trimisă publisherilor din Statele Unite, dar nu a fost niciodată publicată.
Personal, filmul mi-a reamintit o frumoasa poezie a poetei Ana Blandiana „Ar trebui să ne nastem batrani”.
Strania poveste a lui BB este filmul cu cele mai multe nominalizari la premiile Oscar, 13, mai precis, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” si „cel mai bun actor”.
Cu toate acestea, indraznesc sa afirm ca filmul este construit de la inceput pana la sfarsit in acelasi ritm lent, plictisitor ca o demonstratie matematica la ipoteza „daca ar fi sa ne nastem batrani”.
Benjamin Button reuseste sa inverseze procesul firesc de scurgere a timpului, nascandu-se batran si intinerind pe masura ce anii se scurg. Intamplarea se petrece in New Orleans, debutand spre sfarsitul primului Razboi Mondial si derulandu-se pana la inceputul secolului XXI.Viata lui BB parcurge in sens invers, ceea ce parcurge orice viata de om : bucurie, speranta, iubire dar si despartire, amaraciune, tristete. Singura noutate este ca se intampla in sens invers cursului firesc.
Marele ceas ale carui ace se invart invers se vrea probabil o metafora. Sunt si multe texte oarecum filozofice care nu fac decat sa plictiseasca. Personajele sunt slab conturate si nici macar frumosului Brad care este mai mult de jumatate din film un batranel hidos nu-i iese un rol memorabil.Filmul de cele mai multe ori nu reuseste sa transmita emotie artistica si pare mai degraba inregistrarea documentara a unui fapt divers: in New Orleansul inceputului de secol XX se naste un copil batran.
Credibila Julia Ormond lecturand jurnalul lui BB, in asteptarea dublului uragan ce se abatea asupra ei : unul iscat de fortele naturii si un altul al sentimentelor, pentru ca asta aduce pierderea unui parinte :un uragan de tristete.

Un comentariu:

  1. Deoarece si mie mi-a amintit de aceeasi poezie, am ajuns pe acest blog cautand poezia Anei Blandiana. Tocmai vizionez filmul si am simtit nevoia sa gasesc poezia.

    RăspundețiȘtergere