joi, 6 septembrie 2012

Dimensiunea autorului

În ce priveşte etosul, acesta stă în caracterul celui care vorbeşte şi în al celor cărora se adresează.

Pentru a ajunge la persuasiune, oratorul trebuie să se arate sensibil, sincer şi simpatic. Pictorul nefiind orator, aceste calităţi nu sunt importante aici. Dimensiunea autorului nu este însă un parametru neglijabil. Ceea ce reprezintă biografia sa, influenţează receptarea operei sale. David a fost un revoluţionar convins, Guernica nu ar fi avut impactul pe care l-a avut, daca Pablo Picasso nu ar fi fost membru al Partidului Comunist. Categoria etosului este importantă mai ales din perspectiva privitorului. Persuasiunea este, de asemenea în funcţie de sufletul celor cărora se adresează, de opiniile, convingerile şi experienţele lor. Diferenţa între convingere, care este rodul raţiunii şi se adresează tuturor, şi persuasiune, este aceea că persuasiunea vizează un auditoriu particular. Spre exemplu pictura lui Eugene Delacroix „ Libertatea conducând poporul” aflată la Muzeul Luvru din Paris. Pictura prezintă o doamnă mitică a Libertăţii cu puşca într-o mână şi steagul francez în cealaltă, conducând cetăţenii la atac în timpul revoluţiei franceze. Pictura glorifică zilele supranumite „Trois Glorieuse” din iulie 1830 când revolta parizienilor urmărea reinstaurarea republicii. Regele Carol al X lea fusese luat prizonier şi luase naştere monarhia parlamentară a lui Ludovic Filip. Delacroix nu a luat parte la această revoltă, în schimb devine personaj al ei în acest tablou dedicat spiritului revoluţionar. Este, mai exact personajul cu joben negru şi cu o puşcă în mână căreia Libertatea, personificată într-o femeie ce flutură stindardul de luptă îi aruncă o privire de îmbărbătare. În spatele ei, prin fumul gros al exploziilor se întrevăd luptători, în timp ce în prim-plan se vad cei căzuţi. Se transmite o pasiune sinceră şi încordată din partea artistului, ea va produce efecte asupra celor care au cunoştinţe despre istorie şi pot vedea alegoria din tablou .

Pentru a înţelege că Pablo Picasso cu pictura sa , „Guernica” condamnă războiul şi faptele inumane comise de oameni, trebuie să ai cunoştinţe despre războiul civil din Spania. (Pictura reprezintă oameni şi animale, victime ale bombardării unui oraş basc, în timpul războiului civil din Spania.)

Putem spune că eficacitatea politică a unui tablou ţine de un loc, un timp şi un tip de spectator. Istoria artei este plină de picturi revoluţionare a căror putere persuasivă a pălit în timp şi împodobesc acum sălile silenţioase ale muzeelor unde sunt privite fără interesul pentru ceea ce semnalau cândva din punct de vedere politic ori social. Faptul că ele suscită acum, doar un interes artistic nu trebuie să ne facă să concluzionam că ele sunt lipsite de putere persuasivă în plan social ori politic, ci că aceasta putere este în mod necesar circumscrisă unui loc şi unui timp dat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu