miercuri, 21 noiembrie 2007

Ce-am mai citit

« Nu cred cum cred ei. Nu traiesc cum traiesc ei. Nu iubesc cum iubesc ei. Voi muri cum mor ei » spunea Marguerite Yourcenar si intreaga ei viata, si intreaga ei opera, deloc comune, au dovedit acest lucru.

Marturisesc ca romanul "Lovitura de gratie" este prima mea intalnire cu Marguerite Yourcenar. Scriitura aparent simpla, curgand asemeni unei litanii, te captiveaza, te emotioneaza, te pune pe ganduri, asa cum numai numai arta adevarata o poate face.

Scris la Sorento, in 1938 si publicat putin inainte de inceperea celui de-al doilea razboi mondial « Lovitura de gratie » reprezinta una dintre capodoperele celei care avea sa devina prima femeie membru al Academiei Franceze.

Cartea este inspirata, asa cum insasi autoarea marturiseste, dintr-o poveste reala si este scrisa din perspectiva eroului masculin Eric von Lhomond.

Intamplarile tragice petrecute la Kratovice un « obscur colt de tara baltica » intr-un castel pierdut in imensitatea unei ierni fara sfarsit, in preajma revolutiei ruse din 1917, sunt relatate 20 de ani mai tarziu de Eric unor camarazi apatici in bufetul garii din Pisa, pe cand ranit se intorcea in Germania.

In prefata cartii, autoarea ne asigura ca « episoadele de razboi civil nu reprezinta doar vagul fundal al unei povesti de dragoste », ci induc in sufletele personajelor o anumita stare de « disperare permanenta » disperare care este tocmai cheia in care trebuie citite neobisnuitele intamplari din roman.

Imaginea lui Conrad, fratelele lui Sophie si prietenul lui Eric este, desi mereu prezenta, impinsa in planul secund, triunghiul este sugerat, este prezenta si tema homosexualitatii, dar cred ca Yourcenar vorbeste in povestea lui Eric si a Sophiei despre incertidudinea dragostei, despre starile complexe si contradictorii pe care le presupune iubirea: atractie, respingere, adevar, minciuna, erotism, stupoare, spaima, nebunie, depasirea limitelor.

Daca Sophie « s-a instalat la carma jocului si a jucat cu atat mai strans cu cat ea isi juca acolo viata » pentru Eric « simpla descoperire a acestei iubiri a Sophiei » a provocat in sufletul sau « o stupoare vecina cu scandalul »

Este o poveste despre dragoste ca un joc tensionat si crud in care exista doar invinsi si nu in ultimul rand, despre cum sa supravietuim amintirilor : «Un ins din specia lui Eric von Lhomond, vorbeste depre sine si in raspar» incercand sa-si infrunte crudele amintiri. Eric povesteste cu glas de spovedanie si banuim ca nu e prima oara cand face acest lucru incercand cu disperare, SA INTELEAGA.

marți, 6 noiembrie 2007

Clipele trandafirului

La aparitia romanului "La rascruce de vanturi", au fost vandute doar doua exemplare. Dupa un an, tanara sa autoare Emily Jane Bronte pleca spre o lume mai buna.
Avea numai treizeci de ani.
Intr-un tinut de ceturi Emily si Anne si Charlotte reinventau lumea in povestile lor,ursindu-si personajele.
Iau cu mine “La rascruce de vanturi” si imaginea fragilei Emily.
Am gasit de curand un poem al ei despre dragoste si prietenie.


LOVE AND FRIENDSHIP

Love is like the wild rose-briar,
Friendship like the holly-tree --
The holly is dark when the rose-briar blooms
But which will bloom most contantly?
The wild-rose briar is sweet in the spring,
Its summer blossoms scent the air;
Yet wait till winter comes again
And who wil call the wild-briar fair?
Then scorn the silly rose-wreath now
And deck thee with the holly's sheen,
That when December blights thy brow
He may still leave thy garland green.

joi, 1 noiembrie 2007

C’est le temps, Mon Dieu, l’ombre étreint le soleil

Rainer Maria Rilke a écrit un très beau poème sur les filles qui sont devenues femmes et ont perdu leurs rêves, sont devenues mères…C'est lui qui souffrait de leucémie et ne voulait pas donner un nom à sa maladie. Sa morte, dit la légende est provoquée par un chardon d'une rose, ou probablement c’est moi qui je fais une confusion parce que à son tombe on peut lire un vers choisi par lui-même, peu avant de sa morte :


"Rose, oh reiner Widerspruch Lust

Niemandes Schlaf zu sein unter soviel

Lidern"


"Rose, oh, pure contradiction, de n’être pas sous tantes des paupières, le sommeil de personne."

Il me plait aussi un poème qui parle de l’automne de la vie : c’est le temps, Mon Dieu, nous avons vécu une longue été, l’ombre étreint le soleil et le vent est libéré, qui est seul à ce moment, restera seul pour long temps, il veillera, il écrira des longues lettres.