marți, 21 februarie 2023

"Que l intensité soit dans ton regard"

            Daca Freud considera ca o mare parte a psihopatologiei manifestate de o persoana provine din reprimarea sexualitatii, Irvin Yalom, cunoscut psihoterapeut, profesor emerit de psihiatrie la Universitatea Stanford, dar si scriitor de succes, a ajuns la concluzia ca frica de moarte poate fi  radacina multor probleme psihice. Anxietatea, depresia sau alte simptome psihice sunt cauzate si intretinute de teama de moarte, desi la o privire superficiala nu par a fi legate de mortalitate.

Titlul inspirat al cartii este dat de o maxima a lui Rochefoucauld, „soarele si moartea nu pot fi privite in fata”.

Irvin Yalom considera ca omul este detinatorul unei comori foarte pretioase, constiinta de sine, care vine insa la pachet cu „rana mortalitatii”, „viermele din miezul existentei”, cunoasterea faptului ca „vom muri, viata pe pamant este finita”. „Oamenii sunt singurele creaturi pentru care propria existenta este o problema”. Infruntarea mortii nu trebuie sa conduca la tristete, disperare, ci la dorinta de a trai o viata mai plina, mai bogata, mai autentica, prin urmare, „desi moartea ca proces fizic ne distruge, ideea de moarte ne salveaza”. 

In sustinerea ideilor sale, autorul aduce in discutie istorii de caz medical, tehnici din practia sa terapeutica, dar si relatari din filme, literatura, filozofie, idei avansate de filozofi, psihoterapeuti scriitori si artisti pentru a infrange frica de moarte.

„Ofer aceasta carte in mod optimist sperand sa ajute atat in a ne atenua groaza, cat si in a ne imbogati viata” ne spune scriitorul care aducand in discutie o doctrina terapeutica ce dateaza din antichitate ne incredinteaza ca nu experientele in sine, ci felul in care noi le primim si interpretam determina calitatea vietii. Asta imi aminteste de acel «Que l intensité soit dans ton regard et non dans la chose regardée» apartinand  lui André Gide.

 Intelepciunea antica, in special a filozofilor greci, Epicur, cu precadere, este o sursa de inspiratie. Epicur practica filosofia medicala, sufletul fiind tratat asa cum un medic trateaza corpul.

Conform filosofului german Heidegger este o diferenta intre „cum sunt lucrurile” si faptul ca „lucrurile sunt”. In existenta cotidiana, atentia este orientata spre lucruri trecatoare cum ar fi aspectul fizic, averea, prestigiul, in timp ce in existenta ontologica suntem constienti de existenta si mortalitate, mai inclinati spre schimbari fundamentale, dornici sa construim,dornici de participare, conectivitate, sens si realizare de sine.

"Experienta revelatoare" este un concept prin care Irvin Yalom desemneaza aceea confruntare cu moartea care are drept rezultat o transfigurare sufleteasca, imbogatind viata. Suferinta, boala, moartea cuiva drag, un prag de varsta, aniversari, reuniuni, o decizie capitala, pensionarea toate aceste experiente umane pot deveni cauza unei astfel de experiente revelatoare.

 Irvin Yalom considera ca frica de moarte sta la baza vietii noastre emotionale. O confruntare cu moartea produce anxietate, dar are si potentialul de a imbogati semnificativ viata.

Transmiterea prin reverberatie este un alt concept folosit de scriitor prin care intelege a lasa ceva din experienta de viata personala, „o urma, o mostra de intelepciune, indrumare, virtute, consolare, care sa fie transmise celorlalti,cunoscuti sau necunoscuti." Alaturi de argumentele lui Epicur, transmiterea prin reveberatie, experienta revelatoare, realizarea potentialului propriu, evitarea vietii netraite, modalitati deosebit de eficace  in combaterea anxietatii mortii, psihoterapeutul Irvin Yalom recomanda si relationarea cu semenii, deoarece fiinta umana este proiectata pentru a relationa cu ceilalti.