miercuri, 22 octombrie 2008

O stranie poveste de iubire


Tracy Chevalier s-a născut în 1962 şi a copilărit în Washington, D.C. Părăseşte Statele Unite în 1984, stabilindu-se în Anglia. Cariera literara debuteaza cu romanul “Albastru pur”, dar romanul “Fata cu cercel de perla” considerat un fenomen editorial o face o scriitoare foarte cunoscuta. Filmul bazat pe roman obtine trei nominalizari la Oscar in 2004.

Pictura „Fata cu cercel de perla” a fost numita adesea, „Monalisa Nordului". A fost pictata in 1665 si este una dintre cele mai enigmatice picturi ale lui Vermeer. Dacă în cazul multor lucrari ale pictorului se cunosc destule detalii despre model si beneficiar, despre "Fata cu cercel de perla" nu se ştie aproape nimic. Unii exegeţi au emis ipoteza că imaginea ar reprezenta-o pe fata cea mare a pictorului, Maertge. Se presupune ca pictura a ramas in posesia artistului, apoi, după moartea acestuia, a fost înstrăinată, o data cu multe alte obiecte care i-au aparţinut . Se cunoaste faptul ca tabloul a fost vândut la o licitatie în 1882 pentru doi guldeni şi jumatate, dupa vanzare, el a fost identificat ca apartinând marelui Vermeer şi dăruit muzeului Mauritiushius din Haga, unde se afla si astazi.

Un pictor de geniu despre care nu se ştiu prea multe lucruri şi un tablou enigmatic, reprezentând o tânâră cu chip fascinant in urechea careia straluceste cercelul de perla , iata premisele de la care Tracy Chevalier isi imagineaza intreaga povestire.

Am citit romanul doarece imi place foarte mult Vermeer. Mai ales cele sase picturi infatisand femei scriind scrisori. Vermeer stie sa picteze mai bine ca oricare alt pictor, femei singure cu gandurile lor. De multe ori ma intrebam cum trebuie sa fi fost viata lui in Delftul acelui timp, intr-o casa plina de galagia celor unsprezece copii, avand alaturi o sotie vesnic insarcinata si o soacra iscoditoare. Imi raspundeam ca Vermeer era o persoana secreta, prizonier in propria casa isi picta de fapt aspiratia sufleteasca spre o lume imaginata de el, plina de mister, liniste, limpezime, frumusete.
Romanul lui Tracy Chevalier imi sugereaza multe raspunsuri, fiind in acelasi timp o stranie poveste de iubire, un documentar despre Olanda secolului al XVII-lea, dar si o frumoasa evocare a operei unuia dintre cei mai mari pictori ai luminii.

vineri, 3 octombrie 2008

Cand ziua in amintire se preschimba

De n-ar fi fost un mare filozof ar fi fost cu siguranta un mare poet.

Din „Dincolo de bine si rau” un decupaj discret ce rivalizeaza cu un poem inspirat :
„Incon­juraţi-vă de oameni ce sunt precum o grădină, - sau precum o mu­zică deasupra apelor, la ceas de asfinţit când ziua în amintire se preschimbă; - alegeţi buna solitudine, cea liberă, graţioasă şi uşoară care vă îndreptăţeşte să rămâneţi buni într-un sens sau într-altul!”