Am ales pentru a explicita cele prezentate în paragrafele anterioare, un tablou , reprezentând chipul unei tinere fete, este vorba de „Fata cu cercel de perlă” aparţinând lui Vermeer Van der Delft. Vom încerca să înţelegem cum poate portretul unei fete din secolul al XVII lea despre care nu se ştie absolut nimic, să influenţeze privitorul, astfel încât acesta să scrie o carte, care să fie şi bestseller, să producă un film de Oscar, să readucă în actualitate numele unui pictor, Johannes Vermeer (1632-1675), peste care se aşternuse uitarea.
Cum s-au întâmplat toate acestea şi care este rolul persuasiunii aici ?
Actorii procesului de persuasiune sunt prin urmare : un pictor de geniu despre care nu se ştiu prea multe lucruri, un tablou enigmatic reprezentând o tânără cu un chip fascinant, în urechea căreia străluceşte cercelul de perlă, şi mai avem receptorul sedus, influenţat, de aceasta pictură, în persoana lui Tracy Chevalier care converteşte persuasiunea în inspiraţie şi scrie romanul „Fata cu cercel de perlă” o stranie poveste despre naşterea unei capodopere, un documentar despre Olanda secolului al XVII-lea, dar şi o frumoasă evocare a operei unuia dintre cei mai mari pictori ai luminii.
Pictura „Fata cu cercel de perlă” a fost numita adesea, „Monalisa Nordului". A fost pictată în 1665 şi este una dintre cele mai enigmatice picturi ale lui Vermeer. Dacă în cazul multor lucrări ale pictorului se cunosc destule detalii despre model şi beneficiar, despre "Fata cu cercel de perlă" nu se ştie aproape nimic.
Unii exegeţi au emis ipoteza că imaginea ar reprezenta-o pe fata cea mare a pictorului, Maertge, dar este doar o supoziţie.
Se presupune că pictura a rămas în posesia artistului, apoi, după moartea acestuia, a fost înstrăinată, o dată cu multe alte obiecte care i-au aparţinut .
Se cunoaşte faptul ca tabloul a fost vândut la o licitaţie în 1882 pentru doi guldeni şi jumătate, după vânzare, el a fost identificat ca aparţinând marelui Vermeer şi dăruit muzeului Mauritius din Haga, unde se afla şi astăzi .
În ce consta „discursul” tabloului? O fată tânără atât de naturală pare a se uita peste umăr la chemarea cuiva. Capul îi este înfăşurat într-un turban în galben şi albastru, culori tipice în pictura lui Vermeer, iar în ureche străluceşte cercelul de perlă. Legenda spune că Vermeer l-ar fi pictat din două trăsături de penel.
Vermeer ştie să picteze mai bine ca oricare alt pictor, femei singure cu gândurile lor. Şase dintre pânzele sale înfăţişează femei scriind scrisori. Femei tinere, enigmatice, visătoare, aşezate în faţa unor ferestre enorme izvorând lumina, reuşind să evadeze din spaţiul strâmt doar prin forţa gândului, prin puterea cuvintelor adunate într-o scrisoare. „Femeia drămuind perla”, alt tablou minunat. Cu atenţie, delicateţe, graţie, femeia încearcă să cântărească inefabilul.
A citi un tablou înseamnă a-l descifra. Prin simbolul perlei, pe care Vermeer o pune în urechea tinerei fete, pictorul ne provoacă o stare de conştiinţă : perla este fiinţa splendidă pe care stridia o naşte apărându-se de firul de nisip ce-i striveşte carnea. “Prin suferinţa către splendoare”, este unul dintre mesaje. Perla înseamnă şi puritate, şi gingăşie şi nobleţe şi eleganţă. Toate acestea Vermeer le asociază unei făpturi, tânăra fată cu chip delicat şi sobru, care ne priveşte peste umăr plină de frumuseţe, candoare, melancolie, resemnare.
„ Imaginea provoacă un şoc al sensibilităţii trezind în ea mii de rezonanţe.„ Aş putea spune că Vermeer face de fapt portretul unui suflet, aşa cum ar putea el fi, aşa cum ar trebui să fie. Persuasiunea imaginii ar putea fi îndemnul „Fii şi tu la fel !”, prin pathos pictura atinge sufletul privitorului, altfel decât prin discurs, imaginea are o putere particulară pentru a produce emoţii.
Dimensiunea autorului, ethosul este şi el un parametru deloc neglijabil. Vermeer a fost un pictor cunoscut al vremii sale. A lăsat foarte puţine lucrări, în jur de 36, deoarece picta foarte încet şi cu migală, folosind culori luminoase. Este supranumit pictorul luminii. A murit la doar 43 de ani. După moarte, opera sa a intrat într-un con de umbră, fiind redescoperit de Gustav Friederich Waagen în secolul al XIX lea, dar celebritatea o datorează lui Tracy Chevalier, o scriitoare americană care sub vraja tabloului “Fata cu cercel de perlă” scrie romanul de succes cu acelaşi nume .Ce îl face pe Vermeer atât de actual ? Pictura sa emană, seninătate, linişte, pace, calm, îndeamnă la introspecţie, îndemn care se intersectează cu nevoia acută a omului modern de a se regăsi pe sine într-un moment de răscruce al destinului uman. Salvarea este aici, ne spune Vermeer, în pacea şi bucuria lucrurilor mărunte, a vieţii senine de fiecare zi. Iată cum receptarea mesajului are loc datorită faptului ca există premizele necesare receptării, eficacitatea receptării ţinând de un loc, de un timp şi de privitorul apt să decodifice mesajul. ”Que l'intensité soit dans le regarde” spune un vers celebru. Şi această intensitate a privirii a ajutat-o pe Tracy Chevalier să vorbească pentru Vermeer şi să reuşească prin discursul său să influenţeze privirea şi gândirea a milioane de oameni care astfel l-au redescoperit pe Vermeer.
Putem spune ca aceasta receptare târzie este o reflectare a fenomenului de efect întârziat, fenomen care sugerează că, în circumstanţe adecvate, impactul întârziat al unui mesaj poate fi mai eficient decât impactul iniţial, conducând la o creştere a numărului de receptori.
“Romanul “Fata cu cercel de perlă” marea revelaţie a romanului anglo american din 1999, este o pledoarie pentru frumos, pentru estetic, pentru posibilitatea existenţei sentimentelor în stare pură. Pentru tânăra slujnică, crearea tabloului este cheia către o lume râvnită, dar la care nu va accede niciodată în viaţa ei de muritoare. Prin poziţia ei socială, ea este condamnată să apară în ochii celorlalţi ca o oricare alta, însă pentru Vermeer, ea este muza şi modelul în stare de perfecţiune.”
Considerat un fenomen editorial, acest roman o face pe Tracy Chevalier o scriitoare foarte cunoscută şi inspiră filmul cu acelaşi nume.
Filmul bazat pe roman obţine trei nominalizări la Oscar în 2004. Este regizat de Peter Weber, scenariul Tracy Chevalier, distribuţie Colin Firth şi Scarlett Johansson. Este un film de exceptie ,cu o regie desăvârşită ilustrând perfect epoca respectivă,Scarlett Johansson şi Colin Firth creionează cu eleganţă şi subtilitate portretele celor două personaje: ea a stăpânilor la care se angajază, el , servitorul talentului , al celor care au bani şi-i comandă tablourile, al dorinţelor reprimate .
La capătul acestui demers inedit putem afirma că persuasiunea nu doar influenţează, ci şi inspiră, produce reverberaţie, conduce ea însăşi la creaţie.