In "Antichitate"….cunoasterea principiilor, pur intelectuala, era cheia certitudinii. “Principiile sunt omogene cu obiectele care cad sub regula lor” afirma Aristotel. Ce este supus timpului face parte din substanta lucrurilor supuse timpului, ce este etern face parte din substanta lucrurilor eterne. Cu cat obiectul era mai putin sensibil, cu atat stiinta era mai inalta in ierarhia certitudinii, astfel incat se putea ierarhiza: fizica, geometrie, aritmetica (de la fizica spre aritmetica). Pe interdictia de a trata matematic lucrurile care se schimba in timp, se bazeaza ideea, atat de straina modernilor, ca fizica nu poate fi matematizata, lucrurile coruptibile sunt tranzitorii, iar obiectele matematicii nu sunt. « Analiza matematica s-a nascut din contaminarea cu timp a matematicii. » Vechea libertate se intemeia pe spatiu-polis, agora. “Deschisul” prin care politicul se manifesta la antici era spatiul public. Principiul politic al celor vechi era datoria. Esenta principiului politic traditional este limitarea. In timpurile mai vechi, viata era dominata de distinctia bine-rau. Postulatul Antichitatii fusese : exista Zei. In mitul Pesterii din Republica umbrele pesterii reprezentau realitatea ultima. Actul cognitiv prin excelenta era contemplatia.
In "Modernitate"... orice cunoastere veritabila este cunoastere a ceva construit.
« Modernitatea este magia transformarii lumii in timp, nu ca proces desfasurat in timp, ci ca aducere a lumii in situatia de a fi facuta numai din substanta timp. » A fi modern, inseamna a trai in istorie. Esenta principiului politic modern este nelimitarea. Pe drapelul omului modern sunt scrise cuvintele libertate si egalitate, iar idealurile acestei lumi sunt scopuri de consens. «Omul modern a luat ca model arhetipal insurgenta lui Prometeu, fiind un mutant caracterizat de imprevizibil si lipsit de o lege interna, frate bun al lui Proteu. »
Modernitatea este gandirea care transforma orice lucru in temporalitate, pentru ea, categoria centrala a oricarei gandiri a devenit timpul, modernitatea transforma temporalitatea in substanta reprezentarilor sale. A fi modern inseamna a fi recent. "Cat timp temporalitatea poseda atributele tari ale fiintei, faptul de a fi prezent, a fi de fata, a fi in pas cu moda, a fi contemporan, a te tine la curent, a fi la moda, a fi la zi inseamna valoare. "Daca omul Omul traditional era caracterizat prin credinte, fidelitati, radacini, omul modern este tipul democratic, iar, omul recent este tipul minoritar.
O idee foarte interesanta este cea legata de potentialul biotehnologiei de a schimba natura umana, istoria putand-se incheia nu ca un rezultat al democratiei liberale, ci modificand setarea creierului in a-si reprezenta problema. Utopia «sanatatii perfecte conduce nu doar la stapanirea naturii sau schimbarea societatii ci la transformarea naturii umane». Supralicitand inteligenta pe dimensiunea pragmatica de adaptare, omul devine una cu animalul, isi pierde scopurile inalte. Omul face cultura pentru a nu mai fi natura. "Discernamantul moral intre bine si rau a fost inlocuit cu discriminarea ideologica progresist-reactionar."
Filozofia de baza a modernitatii este reductionismul. Potrivit acestui mod de gandire explicarea se face de jos in sus, astfel incat tot ce se afla deasupra poate fi explicat printr-o combinatie ingenioasa din ceea ce se afla dedesupt.
Politicul incepe cu «deschisul» creat intre oameni care se infrunta intre ei in procesul agregarii unei comunitati vii, nu prin forta, ci prin identificarea unui bine comun. Cum se poate suprima politicul ? Prin solutia tehnica a administratorilor ? Prin gnoza ideologiilor ? Suprimarea politicului este o utopie?
Inflatia legiuitoare este o caracteristica a modernitatii. Cum s-a ajuns aici? Respingand dreptul natural (nihilism) se ajunge la a socoti orice drept ca fiind pozitiv, ceea ce inseamna ca ceea ce este drept este determinat exclusiv de catre legislatori. « Daca traditia insemna transformarea spontana a formelor de viata in continuturi stabile ale vietii, cu cat modernitatea este mai consolidata cu atat este mai incapabila sa se stabilizeze sub forma unei traditii proprii si prin urmare legiferarea este mai ampla.»
Facultatea cheie a echilibrului moral este discernamantul. Orice stil cultural se naste prin afirmarea unui anumit tip de discernamant( simtul pentru mare, divin, eficient). Stilurile mor cand legiferarea incepe sa domine asupra actului individual de judecata. Legile reprezinta suduri, lipituri, incercari de a umple un gol de functionare naturala, un set de reguli inventate rational.
Intelepciunea omului recent este goana inainte.
In modernitate : lumea poate fi gandita complet fara a mai presupune existenta vreunui Dumnezeu.
Principiul « Gott ist tott » a inceput atunci cand explicatiile prin cauze secunde au inceput sa fie extinse la domeniile in care pana atunci explicatia prin cauza prima nu fusese pusa in discutie. "De indata ce Natura autonoma a inceput sa se individualizeze, Dumnezeu a intrat in declin. Natura ca sediu autonom al cauzelor secunde l-a ucis pe Dumnezeu. Pentru a condamna religia s-a spus despre credinta in Dumnezeu ca este o prejudecata obscurantista, un semn clar de inapoiere culturala si mintala."
"Nihilismul este proliferarea orizontala infinita. Intr-o lume perfect orizontala singura transcendenta a valorilor este reclama, singurul argument retorica, singura logica persuasiunea."
"Societatea moderna este protestanta, protestantismul insemnand epuizarea simbolicului in literal."
A depasi modernitatea este a te situa in negarea principiului ei fondator «Gott ist Tott», prin afirmatia :" Viu este Domnul Dumnezeul nostru."
Istoria decenta incepe cu epoca moderna, prejudecata fondatoare este ruptura cu trecutul. Singura traditie recenta adoptata de modernitate a fost Renasterea din care a fost accentuat rationalismul. Singurul criteriu in definitia modernitatii este pozitia in raport cu cel mai recent moment al scurgerii timpului.
"Timp si raport de transcendenta sunt imposibil de reconciliat cat ramanem in registrul temporalitatii."
Secularizarea este vazuta ca fiind "procesul prin care ratiunea fondatoare fara solutie de continuitate se transforma in ratiune de schimb."
Pentru postmodernism principiul ontologic fondator este nihilismul. Din modernitate, postmodernul pastreaza urmatoarele idei directe : «Gott ist tott », orice cunoastere veritabila este cunoastere a ceva construit, stiinta naturii este de tip istoric.
Autorul distinge mai multe tipuri de gandire: gandirea bazata pe substanta, gandirea bazata pe esente, gandirea bazata pe timp. De la gandirea care pune totul pe seama lui Dumnezeu, in care lucrurile naturale sunt simboluri si semne ale unei realitati invizibile mai inalt, la gandirea care separa lumea in naturala/ supranaturala considerand ca exista metode legitime de investigare a celor doua, la gandirea care afirma ca desi sunt doua domenii distincte natural- supranatural exista doar o metoda de investigare cea stiintifica, culminand cu gandirea care afirma ca exista o singura metoda de investigare cea stiintifica si un singur domeniu de existenta cel natural, supranaturalul nu poate fi imaginat , el inceteaza sa mai poata exista.
Cand lumea se reduce la suma existentelor de tip «obiect fizic », suportul imaginativ al existentei s-a naruit.
"Frigul metafizic de care ne protejam prin multiplicarea confortului material este ideea ca lumea fizica poate fi gandita logic, ontologic si teologic ca perfect autonoma." A fi autonom inseamna ca legea dupa care existi iti este data de tine insuti, ca esti independent fata de Dumnezeu.
Mitul Pesterii din Republica lui Platon are pentru omul recent o semnificatie rasturnata justificand « decizia de a contribui printr-o organizare politica constrangatoare la stingerea oricarei lumini venite din afara ei. »
"Corectitudinea politica este un decret de comportare sociala pe care o minoritate luminata il impune unei majoritati inapoiate."
Traditia este o severa si indelungata selectie sociala, raspuns al vietii, in timp, la probleme specifice de convietuire sociala.
«Principiul democratiei sustine ca un corp social uniform si omogen format din oameni egali in toate privintele ajunge la niste principii de convietuire prin consensul majoritatii.» Democratia a creat mass- media. Cine stapaneste mass-media poate manipula opinia publica. Accesul la maass-media este un principiu extrademocratic.
Largirea spatiului public si reducerea spatiului privat este o alta caracteristica a modernitatii.
Intrucat natura buna a omului a fost corupta de Cadere si deoarece conversia viciilor in virtuti are nevoie de socializarea libertatii, democratia fiind singurul regim politic care permite aceasta socializare in gradul maxim admis, inseamna ca numai democratia poate oferi omului ocazia de a fi deplin responsabil de caderea sa si posibilitatea de a-i diminua efectele sociale. Reprezentarea si parlamentul sunt ideile politice cele mai pretioase ale modernitatii.
Sursa ierarhiei superior-inferior este constiinta.Negandu-i omului posibilitatea judecatilor de discernamant pe motiv ca judecata de discernamant este o judecata de discriminare, omul devine incapabil de ierarhizare. Sensul vietii a devenit sinonim cu amenajarea si umplerea vietii.
Din punct de vedere teologic, vede problema modernitatii ca fiind "a liberului arbitru exercitat in conditii de Cadere."